Visions Perifèriques

Programa de formació en llenguatges cinematogràfics

Institut Barri Besós 2023-2024

Ara crema, Núria Gascón Bartomeu, 1′, Espanya, 2020.

El sofà, el foc, la silueta. Una llar que desapareix en cendres. Després d’un confinament de tretze anys en aquesta casa, ha estat necessari un altre per afrontar aquestes imatges.

Cura sana, Lucia G Romero, 18′, Espanya, 2024.

Jessica és una adolescent de catorze anys. El maltractament del seu pare l’ha convertit en una noia conflictiva i irascible, fins i tot amb la seva germana petita, Alma, de 8 anys, amb qui té una relació repleta d’hostilitat. A causa d’un malentès, Jessica haurà d’encarregar-se d’anar a buscar al costat de la seva germana el menjar de Càritas durant el dia de Sant Joan i juntes aprendran a tractar-se amb més amor.

Millor la llengua, Mar Pawlowsky, 15′, Espanya, 2023.

Dos preadolescents queden per internet per a tenir sexe. Creuen que el seu moment ha arribat, però descobriran que continuen sent uns nens.

Per seguir treballant...

1. Posar en context: l’autoria

Núria Gascón Bartomeu 
Directora de fotografia catalana interessada des de la infantesa en les arts visuals i plàstiques. Graduada com a tècnica d’Imatge a la EMAV l’any 2013, va viure durant uns anys entre Alemanya i Àustria tornant a Barcelona per a estudiar el grau de Direcció de Fotografia a l’ESCAC. Amb “Ara crema” va guanyar el primer premi de la primera edició del Festival Confinado De Cinema Experimental.

Lucia G Romero
Cineasta nascuda a Barcelona que des de ben petita ha tingut un interès especial pel fet d’explicar històries. Va començar a estudiar cinematografia a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), on es va graduar l’any 2023. Durant els seus estudis va escriure i dirigir diversos curtmetratges de ficció, així com el curtmetratge documental “Desde una cicatriz”, que va guanyar a la secció DOC-U de DocsBarcelona el 2019. En el seu darrer curtmetratge “Cura sana” (2023), guanyador del premi 14plus de la Berlinale 2024, explora una història autobiogràfica vinculada a les seves arrels cubanes.

Mar Pawlowsky
Actriu i cineasta barcelonina que combina cinema i televisió amb la seva companyia teatral “EL EJE”, de la qual és sòcia fundadora des de l’any 2013. Ha escrit i dirigit obres teatrals tals com “RÖBOTA(SERVITUD), i n’ha interpretat d’altres com “MASTICAR HIELO” o “Aventuras brillantes”. En l’àmbit audiovisual i cinematogràfic ha protagonitzat “Celebració”, curtmetratge premiat a millor direcció al Festival de Sitges 2017, i el llargmetratge “El Zoo” de Gemma Blasco, entre altres. En televisió ha treballat a “La Riera” (TV3) i en “Matar al padre” (Movistar+), de Mar Coll. “Millor la llengua” (2023) ha estat el seu primer curtmetratge com a directora, el qual ha sortit a la llum gràcies al primer premi atorgat per DV a #acciócurts 2020.

2. Introduïr conceptes

SEXUALITATS: S’entén per sexualitat la dimensió de les persones que engloba aspectes com la identitat, l’orientació afectivosexual, el sexe, el plaer, el gènere, les relacions interpersonals, les creences, les pràctiques, els desitjos, les fantasies, etc. Ens acompanya sempre, des del naixement fins a la mort, però no sempre de la mateixa manera: canvia i evoluciona constantment en funció del nostre moment vital, de les experiències viscudes, dels aprenentatges, etc.

3. Activitat

Llegiu individualment l’entrevista que el diari La Directa va fer a Lucia G Romero, directora de Cursa Sana, sobre el seu debut cinematogràfic. En grups de tres o quatre persones cerqueu què significa el concepte d’interseccionalitat, intentant entendre’n la importància en el plantejament cinematogràfic i narratiu dut a terme per la directora, ajudant-vos del que s’exposa a l’entrevista. Finalment, converseu amb el grup aula sobre com el curtmetratge “Cura Sana” parla de la idea de transferència, generant un diàleg entre l’experiència de Jessica i Alma exposada en el curt i l’experiència personal de l’alumnat. Quines coses aprenem dels nostres familiars més pròxims les quals reproduïm? Quina relació creem amb aquesta transferència? Què volem mantenir i què intentem canviar?

“En una comunitat marcada per la precarietat, el carrer esdevé el teu espai segur”

Aquest programa compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

visions perifèriques

Centre educatiu:
Institut Barri Besós, Barcelona

Equip de programació: 
Alumnat de 1r Batxillerat

Persones convidades a les sessions de programació:
Sandra Reina, directora del curtmetratge “El bus”; María Zafra, directora de la MIFDB

Cineasta convidada a la projecció:
Núria Gascón Bartomeu, Lucia G Romero, Mar Pawlowsky

Projecció:
Dilluns 3 de juny de 2024 a la Filmoteca de Catalunya

Col·laboració amb:
Filmoteca per a les escoles, Filmoteca de Catalunya

Construir Mirades