Notícies

És l’espòiler l’opi del poble? O bé el secret està en la narrativa?

En aquest article d'El Diari de l'Educació analitzem com els codis hegemònics de la narrativa audiovisual s'han instaurat en les imatges que ens envolten i els reptes que això comporta a l'hora d'abordar la formació en llenguatges audiovisuals.

Dos dels personatges de "La ciénaga" (Lucrecia Martel, 2001) jeuen al llit mentre el temps passa

Educar en cultura visual, apropar coneixements, eines i estratègies a infants i joves per a relacionar-se amb les imatges de forma activa, crítica i resistent suposa reptes constants. I és així perquè vivim immerses en un món visual del qual no en sabem descodificar les normes. Una d’aquestes normes, o codi, tant estès que es fa gairebé difícil d’identificar, és el de l’hegemonia de la narrativa. La major part del que veiem, i sobretot del que té més èxit i difusió, ha de tenir una línia narrativa “clara” que puguem seguir, uns girs de guió inesperats per “enganxar-nos”, una història que ho faci atractiu, i sorpreses que ens facin tenir ganes de continuar. Hem col·locat l’espòiler en un altar de veneració absoluta, com si saber el que et trobaràs impliqués destruir el plaer d’anar-hi.

Al nou article d’El diari de l’Educació analitzem el concepte d’espòiler i el seu paper en les formes contemporànies de relació amb l’audiovisual.

Més notícies

Els cossos femenins a l’escenari: tetes, boom boom i mans

L’última edició del Benidorm Fest ha posat en el centre del debat públic les representacions de les feminitats. Quines representacions afavoreixen els canvis socials en marxa? Quines representacions semblen contribuir a la reproducció dels estereotips de gènere presents en la la tradició visual occidental?

Programació per al 25 de novembre

Propostes de programació destinades a entitats, institucions i centres educatius per al dia internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones.

Construir Mirades