Activitats

Si en toquen a una, ens toquen a totes

Programa de curtmetratges sobre violències masclistes i resistències en femení

Una programació cinematogràfica orientada a ampliar l’imaginari social sobre les violències masclistes. La sessió proposa el visionat de tres curtmetratges i la dinamització d’un debat participatiu per a deixar de normalitzar i superar les discriminacions i les violències quotidianes que pateixen les noies i les dones, però també sobre les seves estratègies de supervivència i resistència.

LLISTAT CURTS

Carne-web-800x640
Carne
Camila Kater, Espanya / Brasil, 2019. 12’. VOSE.

Crua, poc feta, al punt, feta i molt feta. A través de relats íntims i personals, cinc dones comparteixen les seves experiències en relació amb el cos des de la infància fins a la vellesa. En aquest documental animat, es fan visibles diferents discriminacions i estereotips, però també resistències que han travessat les seves vivències.

Si en toquen a una
Espace
Eléonor Gilbert, 2014, 15’, VOSC

Mitjançant un esquema, una alumna de primària explica en quina mesura el repartiment de l’espai del pati no correspon amb les expectatives (ni els drets) de les nenes. Malgrat els diversos intents del professorat del centre per reglar la situació i aconseguir que nens i nenes comparteixin espais en igualtat de condicions, aquest problema quotidià, com ens explica l’eloqüent protagonista d’aquest documental, persisteix. La subtilitat d’un problema geopolític ben present a l’espai públic urbà explicat a partir del cor d’un pati d’escola.

02-me-vas-a-gritar-800x640
¿Me vas a gritar?
Laura Herrero, Mèxic, 2018. 11’. VOSE

Melissa, una noia mexicana, compagina els estudis amb una activitat considerada masculina, la “lucha libre”. En el carrer, en els estudis i en l’esport, ella s’enfronta constantment amb l’exigència, amb l’assetjament, amb la culpa. Però, Melissa és una lluitadora i quan puja al ring, és ella qui contesta “¿me vas a gritar o qué?”.

  • Visibilitzar les violències masclistes i posar en valor les estratègies de resistència de les dones.
  • Donar a conèixer representacions fílmiques que trenquen amb els estereotips que perpetuen la victimització de les noies i les dones.
  • Introduir aspectes bàsics del llenguatge audiovisual i de la representació de les feminitats.
  • Competència ciutadana
  • Competència emprenedora
  • Competència personal, social i d’aprendre a aprendre

PÚBLICS

3r ESO, 4t ESO, Batx i CF

EIXOS TEMÀTICS

Perspectiva de gènere

DURADA

2 hores

PREU

260€ /grup classe

Altres activitats

Construir Mirades