Per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, proposem un conjunt d’activitats per tal de promoure el debat i la reflexió al voltant de la representació de les dones, les noies i les nenes en la cultura audiovisual.

Proposta d’activitats que comprèn tallers i cinefòrums destinats a:

Primària, ESO, batxillerat i cicles formatius

Cinefòrums – presentació i col·loqui

Els cinefòrums tenen un preu de 150€ per grup aula

Al sostre del món (Primària: cicles infantil, mitjà i superior)

Rémi Chayé  (2015) – 81 minuts

1882. Sant Petersburg. Sasha, una joveneta de l’aristocràcia russa, ha estat sempre fascinada per la vida aventurera del seu avi, Olukin. Explorador famós, va fer construir un magnífic vaixell trencaglaç, el Davai, que no ha tornat de la seva darrera expedició a la conquesta del Pol Nord. Sasha decideix partir cap al Gran Nord seguint la pista del seu avi per tal de recuperar el famós vaixell.

Tràiler

Aurora (ESO, batxillerat i cicles formatius) 

Emilie Deleuze (2016) – 90 minuts 

L’Aurora és una noia de tretze anys que mai no està contenta perquè considera que tot li va malament: la seva família no li agrada, l’escola l’avorreix i no vol estudiar. Les seves amigues s’enfaden amb ella, els nois no li fan gaire gràcia i canta en un grup de rock però li fa vergonya actuar davant del públic. Ella creu que es mereix la medalla a l’odi i el mal humor. Però hi ha algunes coses que encara la poden fer somriure.

Tràiler

Figuras ocultas (ESO, batxillerat i cicles formatius) 

Theodore Melfi

Estats Units, 2016, 127 minuts

En plena carrera espacial (i en plena lluita pels drets civils de la comunitat estatunidenca), tres científiques afroamericanes entren a treballar a la NASA, en l’ambiciós projecte per a posar en òrbita a l’astronauta John Glenn.

Tràiler

Tallers Sessions participatives de reflexió i anàlisi

Vull ser com… (Primària: cicles inicial i mitjà // 2h)

Preu: 170€ per grup aula

A partir del curtmetratge De petita vull ser reflexionem com les joguines reforcen o contribueixen a superar els estereotips tradicionalment relacionats amb els rols de gènere així com les formes que interpel·len als nens i les nenes. Deixem volar la imaginació per convertir-nos en personatges increïbles i excèntrics.

Aquest taller és amb dues talleristes.

Reinventar la publicitat (Primària: cicle superior // 1 h) 

Preu: 100€ per grup aula

La publicitat sembla decidir quines joguines són per a nens i quines per a nenes: és habitual veure-hi nens jugant a cuinetes? I nenes amb cotxes de bombers? A partir de l’anàlisi dels estereotips sexistes d’alguns anuncis aprendrem a construir una proposta alternativa que s’allunyi d’aquests prejudicis.

Màscares i miralls (ESO, batxillerat, cicles formatius // 4 h)

Preu: 320€ per grup aula

Un taller on reflexionar sobre l’autorepresentació amb perspectiva de gènere.  Analitzem l’autoretrat com a tècnica per a conèixer i projectar la subjectivitat i el que se’n deriva en els temps d’Internet i xarxes socials. Ampliem el concepte de selfie cap a un espai on experimentar i explorar a través de la fotografia i el cinema.

Enredades en les històries (ESO, batxillerat, cicles formatius // 2h)

Preu: 120€ per grup aula

Les imatges de la feminitat que ens ofereixen avui en dia els films i les sèries vénen determinades per una tradició cultural concreta, que situa les dones en uns rols i uns valors lligats a la cura, la maternitat, l’exhibició del propi cos,etc. Aquests estereotips, presents en la història de les representacions visuals de les dones, tenen avui plena vigència. A partir de l’anàlisi dels recursos més habituals en la tradició narrativa, aquest taller permet entendre com es configuren aquestes representacions i a quina mirada responen.

Remoure el trap (ESO, batxillerat i cicles formatius // 3 h i 5 h) 

Preu: en el cas de fer la modalitat de 3h 280€/grup classe, en el cas de la modalitat de 5h: 470€ grup classe.

Creacions musicals no sexistes. 

El gènere musical del trap ha generat un univers de referències musicals i audiovisuals amb continguts, sovint, explícitaments masclistes. El taller proposa una revisió crítica de les narratives del trap i una resposta creativa davant la naturalització de les violències.

Aquest taller s’ofereix en dues llargades, de 3 h i 5 h. En el taller de 3 h es fa l’enregistrament sonor de la peça musical resultant. El taller de 5 h inclou també l’enregistrament audiovisual.

Un taller conduït per Las VVitch, grup de trap feminista.